Ciasteczka Speculaas (Speculoos)
Ciasteczka Speculaas to nimi dzieci częstują Św. Mikołaja zostawiając je na talerzyku w towarzystwie szklanki mleka. Oryginalnie ciasteczka odciskane są w specjalnych drewnianych formach, ja takich nie posiadam więc użyłam foremki do herbatników.
Ciasteczka wychodzą kruche i słodziutkie więc na pewno przypadną Wam do gustu ;)
Składniki na prawie 2 blaszki ciastek:
- 200 g mąki pszennej
- 110 g cukru drobnego
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 jajko kl M
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- szczypta soli
1. Wszystkie składniki zagniatamy z sobą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy nieduże ciasteczka prostokąty (jeśli macie mniejsze foremki możecie nakleić te mniejsze ciasteczka na większe jak ja to zrobiłam, dodatkowo na tych ciasteczkach możemy odcisnąć wzór np. śnieżynek )
Ciasteczka pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut.
Po ostygnięciu ciasteczka możemy przechować w puszce do 3 tygodni. Smacznego !
11 comments
Wow! Ale cudaśne! Moje córcie zaraz by jeden talerzyk podkradły;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńZ migdałami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńZ migdałami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPyszne małe ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się i dziękuje :)
UsuńChrupnęłabym takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńGdyby tylko jeszcze były to bym poczęstowała ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.