Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka
Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;)
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 250 g pieczarek
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- starty parmezan
1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk i posypuje startym parmezanem. Smacznego !!!
8 comments
Jak ja dawno nie robiłam risotto! :)
OdpowiedzUsuńRadzę to nadrobić ;)
UsuńJak ja dawno nie robiłam risotto. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity był :)
UsuńSmaczny obiadek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.