Naleśniki Z Twarogiem Pod Pierzynką Budyniową Z Sosem Pomarańczowym

by - 9/24/2020 12:30:00 AM

Pyszna i prosta propozycja na drugie danie lub podwieczorek, na nawet i na weekendowe śniadanie.






Całość jest do przygotowania w jakąś godzinkę i co najważniejsze 90 procent przygotujemy z użyciem tylko jednej patelni. Ja do przygotowania tego dania użyłam patelni WOLL Diamond 20 cm tytanowo-diamntowej z odpinaną rączką i z możliwością pieczenia w piekarniku do  temp. 250 ℃ razem z pokrywką !

Uwielbiam takie naczynia które mają wiele zastosowań i oszczędzają w ten sposób miejsce w mojej małej kuchni. Dzięki firmie WOLL zostałam posiadaczką tej niezwykłej, solidnej i funkcjonalnej patelni i cieszę się ogromnie bo jak na razie sprawuje się bez zarzutów i myślę że będzie służyła mi przez długie lata. Więcej o patelni oraz testach jakie na niej przeprowadziłam zobaczycie w przepisie oraz pod nim :)




Składniki na patelnię o średnicy 20-24 cm

Ciasto:

  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka kl L
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego
  • 2 łyżeczki roztopionego masła

Farsz:

  • 300 g twarogu z kostki
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
Masa budyniowa:
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu w proszku bez cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Sos pomarańczowy:
  • 1 pomarańcza obrana za skórki i wyfiletowana
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego
  • sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy


1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami i śmietanką.
3. Następnie do rondelka lub na patelnię dajemy masło, roztapiamy je, dodajemy cukier oraz sok z pomarańczy i całość podgrzewamy aż zgęstnieje, na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy.
4. Składniki na masę budyniową roztrzepujemy ze sobą i odstawiamy.
5. Na rozgrzaną patelnię dałam ociupinkę oleju i go roztarłam.


6. Następnie wylewam porcje ciasta i smażę naleśniki.


7. Jak widać bez problemu (klątwy pierwszego naleśnika który musi się popsuć) pierwszy naleśnik idealnie przerzucony na drugą stronę, bez jakiegokolwiek przyklejania :)
Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas usmażenia wszystkich naleśników.


8.  Gotowe naleśniki smarujemy twarogiem i układamy długością jeden obok drugiego w patelni.


9. Następnie zalewamy masą budyniową i wstawiamy do piekarnika na 200 stop i pieczemy przez około 30 minut.


Jak widać z łatwością odpinamy rączkę i siup do piekarnika.


Przed podaniem na stół naleśniki polewamy sosem z kawałkami pomarańczy. Smacznego !




Po całym przygotowaniu obiadu i zapiekaniu, patelnia została umyta w dosłownie trzy minuty, żadnego szorowania, nic się nie przypaliło czy przypiekło, wystarczyła ciepła woda z odrobiną płynu, a na koniec wytarcie ręcznikiem papierowym.

Ja ma u siebie w kuchni kuchnię indukcyjną, ale patelnia WOLL Diamond jest do wszystkich typów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych no i oczywiście indukcyjnych.

Na patelni bez problemu smażyłam:

Roladki z kurczaka w panierce

Racuszki z jabłkami

Mięso wraz z grzybami na sos, obtoczone w mące !



Wszystkie dania wyszły wyśmienite, nic się nie przykleiło, w dodatku smażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu lub nawet bez, a potrawy wręcz ślizgały się po patelni. Wszystko dzięki powłoce w technologii WOLL TITANIUM NONSTICK która pozwala zminimalizować używanie tłuszczu lub smażyć bez niego.
Chociaż patelnia trochę kosztuje, ale myślę że warto, bo będzie to zakup na lata, patelnia będzie się pojawiać w moich przepisach i na pewno jeszcze nie raz będę w niej coś zapiekała i smażyła. Jestem z niej jak dotąd bardzo zadowolona i spisuje się ona na medal

Więcej informacji dotyczącej produktów firmy WOLL znajdziecie na stronie sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl


Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych