Piernikowe Ciasteczka Dyniowe Z Marcepanem I Lukrem Pomarańczowym
Puszyste i bardzo mięciutkie ciasteczka dyniowe z nutą piernikową. Ta przyprawa piernikowa idealnie wpasowała się, ale możecie zamiast niej dodać cynamon i np. skórkę z pomarańczy :)
Składniki na około 20 sporych ciastek:
Składniki na około 20 sporych ciastek:
- 75 g masła
- 1/2 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 180 g puree z dyni (puree z dyni upieczonej)
- 1 jajko kl L
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- odrobina startej skórki z pomarańczy
- marcepan do nadzienia
Lukier pomarańczowy:
- odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki
- cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący
1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta.
2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu.
3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop. przez 12-15 minut.
4. Wystudzone ciasteczka polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !
4 comments
Pyszne pierniczki <3
OdpowiedzUsuńNo takie prawe pierniczki, ale w smaku bardzo piernikowe ;)
UsuńWyglądają bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.