Ciasto jest bardzo proste i ekspresowe do przygotowania. Idealne dla niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
- 220 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 3/4 płaskiej, łyżeczki sody
- 2 jajka kl L
- 1/3 szkl oleju
- 3/4 szkl mleka
- 5 łyżek dżemu
Polewa:
- 70 g czekolady
- 140 ml śmietanki 30 %
- wiórki kokosowe
1. Suche składniki mieszamy osobno i mokre osobno.
2. Następnie suche do mokrych i mieszamy bądź miksujemy i do blaszki.
Pieczemy 180 stop przez około 45-50 minut.
3. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie studzimy i tak przygotowaną polewą, polewamy ciasto, na koniec możemy posypać wiórkami kokosowymi :)
Źródło inspiracji Tutaj
12 comments
Mmm... pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMega ciasto ! ^^
OdpowiedzUsuńDziekuje :D
UsuńCiasto idealne :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Marzenko :)
UsuńWyśmienity przepis! Brzmi przepysznie i na pewno chętnie z niego skorzystamy :)
OdpowiedzUsuńSuper, będę czekać czy smakowało :)
Usuńtakie ciasta są pyszne
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.