Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami

by - 11/27/2020 12:01:00 AM

Ciasto idealne na imieniny, święta czy urodziny bo zawiera w sobie pyszne masy i nutkę alkoholu ;)











Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki)

Biszkopt:
  • 2 jajka kl L
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
Masa śliwkowa:
  • 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych
  • 1 łyżka miodu (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki wódki (ewentualnie)
Masa sernikowa:
  • 200 g sera na sernik
  • 1/4 szkl cukru
  • 40 g masła
  • 1 jajko kl M
  • 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku
  • 30 ml mleka
  • tarta czekolada na wierzch



Masa Śliwkowa

1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki miksujemy z miodem(jeśli są mało słodkie) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę (można też dodać alkohol). 



Biszkopt

2. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Biszkopt możemy nasączyć słabą czarna herbatą lub woda z dodatkiem wódki.
Wymieszaną masę śliwkową wykładamy na pierwszy nasączony biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem.

Masa Serowa

3. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
5. Masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na wierzch ścieramy czekoladę białą i mleczną. chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masy stężały.




Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych