Drobiowy Pasztet Z Warzywami I Cieciorką

by - 12/02/2020 12:01:00 AM

Lubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :)












Składniki na jedną foremkę:
  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu)
  • 1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula ugotowana lub smażona
  • 2 jajka kl M 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g ciecierzycy z puszki bez wody
  • sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku


1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam. 
Całość mielę jednokrotnie, ale można również dwukrotnie.
2. Do gotowej masy wbijam jajka, dodaje przyprawy, drugą część ciecierzycy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie dodaje 1 łyżkę smalcu)
3. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą oraz majerankiem.

Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.

Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)

Podobne Posty

4 komentarze

  1. Pyszny taki domowy pasztet, przyznam się szczerze, że z dodatkiem cieciorki jeszcze nigdy nie robiłam, ale brzmi i wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, z cieciorka jest jeszcze smaczniejszy ;)

      Usuń
  2. idealny i fajne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom