Drobiowy Pasztet Z Warzywami I Cieciorką
Lubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :)
Składniki na jedną foremkę:
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu)
- 1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula ugotowana lub smażona
- 2 jajka kl M
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka smalcu
- 100 g ciecierzycy z puszki bez wody
- sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku
1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam.
Całość mielę jednokrotnie, ale można również dwukrotnie.
2. Do gotowej masy wbijam jajka, dodaje przyprawy, drugą część ciecierzycy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie dodaje 1 łyżkę smalcu)
3. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą oraz majerankiem.
Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.
Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)
6 comments
Pyszny taki domowy pasztet, przyznam się szczerze, że z dodatkiem cieciorki jeszcze nigdy nie robiłam, ale brzmi i wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje, z cieciorka jest jeszcze smaczniejszy ;)
Usuńidealny i fajne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMarchewka, seler i pietruszka mają być surowe czy ugotowane?
OdpowiedzUsuńUgotowane np. razem z mięsem.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.