Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami
Ciasto idealne na imieniny, święta czy urodziny bo zawiera w sobie pyszne masy i nutkę alkoholu ;)
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki)
Biszkopt:
- 2 jajka kl L
- 1/2 szkl mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
Masa śliwkowa:
- 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych
- 1 łyżka miodu (ewentualnie)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki wódki (ewentualnie)
Masa sernikowa:
- 200 g sera na sernik
- 1/4 szkl cukru
- 40 g masła
- 1 jajko kl M
- 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku
- 30 ml mleka
- tarta czekolada na wierzch
Masa Śliwkowa
1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki miksujemy z miodem(jeśli są mało słodkie) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę (można też dodać alkohol).
Biszkopt
2. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Biszkopt możemy nasączyć słabą czarna herbatą lub woda z dodatkiem wódki.
Wymieszaną masę śliwkową wykładamy na pierwszy nasączony biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem.
Masa Serowa
3. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
5. Masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na wierzch ścieramy czekoladę białą i mleczną. chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masy stężały.
12 comments
Cudowne ciasto kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńRobię na święta .....super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i mam nadzieje że będzie smakować :)
UsuńOj tak to będzie idealne ciasto na imieniny :)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno będzie smakować :-)
UsuńBrzemi to dobrze, i również wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJak pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
Usuńto ciasto wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.