Puszysty Murzynek Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami
Ciasto smakuje wybornie i jest proste w przygotowaniu. Zamiast suszonych śliwek, można użyć oczywiście innych owoców, zatem do dzieła i ciasto na weekend gotowe ! :)
Składniki na blaszkę 20 x 10 cm
Murzynek:
Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Polewa czekolada
3. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!
Składniki na blaszkę 20 x 10 cm
Murzynek:
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 1 jajko kl L
- 70 g masła
- 80 g kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- duża garść śliwek suszonych
- 1 łyżka maki do obtoczenia śliwek
- wiórki kokosowe
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżeczek cukru
- 15 g masła
- 1 łyżka zimnego mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
Murzynek
1. Masło miksujemy z cukrem na puch i następnie dodajemy jajko cały czas miksując.
2. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki .Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Polewa czekolada
3. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!
4 comments
Śliwki i kakao...to ciasto jest dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
Usuńwoow cudne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.