Zapiekanka Po Nelsońsku
Rewelacja zapiekanka którą możemy zaserwować na obiad lub na ciepłą kolacje. Na pewno nas nasyci, ale nie będziemy czuli się przejedzeni. Taka zapiekanka idealnie wpasuje się w wasze smaki, bo zawsze coś tam możecie pozmieniać np. w przyprawach ;)
Doprawiona, mega warzywną przyprawą Vegetą Natur która nie zawiera żadnych polepszaczy smaku takich jak glutaminian sodu czy sztucznych barwników i aromatów.
Zapiekanka nie zawiera mięsa ani jajek więc na pewno spodoba się wielu osobom, a żeby było jeszcze zdrowiej możemy podać ją ze swoją ulubioną surówką.
Składniki na 3 osoby:
Doprawiona, mega warzywną przyprawą Vegetą Natur która nie zawiera żadnych polepszaczy smaku takich jak glutaminian sodu czy sztucznych barwników i aromatów.
Zapiekanka nie zawiera mięsa ani jajek więc na pewno spodoba się wielu osobom, a żeby było jeszcze zdrowiej możemy podać ją ze swoją ulubioną surówką.
Składniki na 3 osoby:
- 800 g ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl bulionu warzywnego Vegeta Natur (może być z kostki)
- 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18 %
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 100 g sera startego
- 1-2 łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem
- sól, pieprz, kurkuma
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 20-25 minut.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki.
3. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje z patelni.
4. Kwaśną śmietanę mieszamy z bulionem, szczypta kurkumy, jedną lub dwoma łyżeczkami Vegety Natur (zamiast Vegety możemy użyć przyprawy do ziemniaków) i mąką.
5. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, na ziemniaki dajemy połowę pieczarek i przykrywamy znów ziemniakami, potem reszta pieczarek i ostatnia porcja ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną.
Pieczemy w 190 stop. przez 30-35 minut.
15 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem, a przed podaniem szczypiorkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego !
4. Kwaśną śmietanę mieszamy z bulionem, szczypta kurkumy, jedną lub dwoma łyżeczkami Vegety Natur (zamiast Vegety możemy użyć przyprawy do ziemniaków) i mąką.
5. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, na ziemniaki dajemy połowę pieczarek i przykrywamy znów ziemniakami, potem reszta pieczarek i ostatnia porcja ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną.
Pieczemy w 190 stop. przez 30-35 minut.
15 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem, a przed podaniem szczypiorkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego !
3 comments
taką zapiekanke to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńŁatwo się ją robi więc raz, dwa i zapiekanka gotowa :D
UsuńŚwietny pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.