Mleczna polewa kolejny raz pojawia się w moim przepisie a to dlatego że idealnie pasuje do takich ciast, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polać je np. lukrem cytrynowym lub pomarańczowym.
To już ostatni przepis przed Świętami Wielkiejnocy , tym samym chce Wam życzyć przede wszystkim zdrowych Świąt i radosnych w tym trudnym czasie. Spędźcie je w domu z najbliższa rodziną i nie przemieszczajcie się za wiele, buziaki : *
Składniki na keksówkę 25 x 12 cm
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystko na wolnych obrotach.
Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy !
4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!
To już ostatni przepis przed Świętami Wielkiejnocy , tym samym chce Wam życzyć przede wszystkim zdrowych Świąt i radosnych w tym trudnym czasie. Spędźcie je w domu z najbliższa rodziną i nie przemieszczajcie się za wiele, buziaki : *
Składniki na keksówkę 25 x 12 cm
- 125 g masła
- 3 jajka w temp. pokojowej kl. M
- 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100-150 g bakalii (śliwki suszone, rodzynki, orzechy, żurawina itp.)
- 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii
- 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy
- kilka kropel esencji waniliowej
Polewa mleczna:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- około 8 łyżek mleka w proszku
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystko na wolnych obrotach.
Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!
2 comments
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci :-) Był tak smaczny, że dwa razy pod rząd go sobie upiekliśmy ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.