Chleb Pszenno Orkiszowy Na Drożdżach
Po bułeczkach przyszedł czas na przepis na chlebek, w prawdzie na drożdżach, ale z dodatkiem bardzo zdrowej mąki orkiszowej. Mąka ta zawiera sporo witamin z grupy B oraz witaminy E, A i C oraz jest bogata makro- i mikroelementy takie jak: fosfor, żelazo, cynk, wapń, czy selen.
Składniki na jedną keksówkę 30 x 10 cm
Zaczyn:
Składniki na jedną keksówkę 30 x 10 cm
Zaczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 200 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 350-400 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ewentualnie mak lub inne ziarenka do posypania po wierzchu
1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Następnie dolewamy połowę ciepłej wody i zaczynamy wyrabianie ciasta (można użyć robota, lub miksera) W trakcie wyrabiania dolewamy wodę tak aby ciasto miało dość lejącą konsystencję ale i gęstą.
3. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (mieszając je) i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Przykrywamy chlebek folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po wyrośnięciu obsypujemy chlebek makiem.
Pieczemy najpierw w 220 stop przez 10 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stop i pieczemy 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chlebek z foremki i opukujemy go pod spodem, głuchy dźwięk to znak że chlebek się upiekł.
2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Następnie dolewamy połowę ciepłej wody i zaczynamy wyrabianie ciasta (można użyć robota, lub miksera) W trakcie wyrabiania dolewamy wodę tak aby ciasto miało dość lejącą konsystencję ale i gęstą.
3. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (mieszając je) i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Przykrywamy chlebek folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po wyrośnięciu obsypujemy chlebek makiem.
Pieczemy najpierw w 220 stop przez 10 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stop i pieczemy 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chlebek z foremki i opukujemy go pod spodem, głuchy dźwięk to znak że chlebek się upiekł.
8 comments
Pięknie się udał :).
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńSuper chleb :) właśnie upiekłam i spróbowałam, jest bardzo smaczny, napewno będę powtarzać :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje za wypróbowanie przepisu :) Pozdrawiam ^_^
Usuńwitaj! mam mąkę orkiszową typ 2000 , czy bedzie dobra ?
OdpowiedzUsuńTak, powinna być ok i chlebek powinien wyjść, ewentualnie uważać z płynami, może będzie trzeba dolać lub ująć.
UsuńŚwietny chlebek, miałam troch za mało maki orkiszowej, wiec wyrównałam pszenna i odrobina żytniej chlebowej a reszta jak w przepisie
OdpowiedzUsuńi wyszedł genialny. Chrupiący, mięciutki, przepyszny ❤️🔥❤️🔥
Bardzo się cieszę że chlebek się udał i smakował :D Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.