Chleb Pszenno Orkiszowy Na Drożdżach

by - 4/21/2020 12:02:00 AM

Po bułeczkach przyszedł czas na przepis na chlebek, w prawdzie na drożdżach, ale z dodatkiem bardzo zdrowej mąki orkiszowej. Mąka ta zawiera sporo witamin z grupy B oraz witaminy E, A i C oraz jest bogata makro- i mikroelementy takie jak: fosfor, żelazo, cynk, wapń, czy selen.











Składniki na jedną keksówkę 30 x 10 cm

Zaczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 350-400 ml ciepłej wody
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ewentualnie mak lub inne ziarenka do posypania po wierzchu

1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn.
 Następnie dolewamy połowę ciepłej wody i zaczynamy wyrabianie ciasta (można użyć robota, lub miksera) W trakcie wyrabiania dolewamy wodę tak aby ciasto miało dość lejącą konsystencję ale i gęstą.



3. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na  około 1 - 1,5 godziny.
4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (mieszając je) i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.


Przykrywamy chlebek folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po wyrośnięciu obsypujemy chlebek makiem.

Pieczemy najpierw w 220 stop przez 10 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stop i pieczemy 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chlebek z foremki i opukujemy go pod spodem, głuchy dźwięk to znak że chlebek się upiekł.

Podobne Posty

2 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom