Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami
Przepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;)
Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
- 150 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 1/3 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko kl M
- szczypta soli
- kilkanaście kropel esencji waniliowej
- 30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
- kilkanaście śliwek
- 1-2 łyżki cukru białego lub brązowego do śliwek
- cukier puder (niekonieczny)
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 50 g cukru
1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :)
6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem (niekoniecznie) i życzę Smacznego !!!
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :)
6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem (niekoniecznie) i życzę Smacznego !!!
6 comments
kocham drożdżówki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bo to przepyszne ciacho :D
UsuńTyle tych przepisów na te śliwki że
OdpowiedzUsuńCięzko wybrać
Dlatego lista do zrobienia ciągle nie ma końca u mnie ;) :D
UsuńPiękne zdjęcia! Uwielbiam drożdżowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwiebiam drożdżowe ciasta
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.