Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami

by - 10/10/2019 12:02:00 AM

Przepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;)
Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;)












Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

  • 150 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 1/3 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko kl M
  • szczypta soli
  • kilkanaście kropel esencji waniliowej
  • 30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
  • kilkanaście śliwek
  • 1-2 łyżki cukru białego lub brązowego do śliwek
  • cukier puder (niekonieczny)

Kruszonka:
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru



1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h



5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :)


6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)


7. Po lekkim  podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem (niekoniecznie) i życzę Smacznego !!!


Podobne Posty

6 comments

  1. kocham drożdżówki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle tych przepisów na te śliwki że

    Cięzko wybrać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego lista do zrobienia ciągle nie ma końca u mnie ;) :D

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia! Uwielbiam drożdżowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwiebiam drożdżowe ciasta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych