Cydrowe Naleśniki Z Jabłkami
Dodatek cydru idealnie komponuje się z nadzieniem, a że jest to napój z bąbelkami to świetnie napowietrza ciasto :)
Składniki na 8 naleśników wielkości 22-24 cm:
Składniki na 8 naleśników wielkości 22-24 cm:
- 1 szkl nieczubata, mąki pszennej tortowej
- 2 jajka kl L
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1/2 szkl cydru jabłkowego
- 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego
- 2 łyżeczki roztopionego masła
Nadzienie:
- 4 spore jabłka (jeśli są soczyste to nie podlewamy ich wodą)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- ewentualnie 1-2 łyżki cukru jeśli jabłka były kwaśne
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i zaczynamy je dusić do miękkości.
2. Składniki na ciasto, razem z cydrem, mieszamy/miksujemy ze sobą i odstawiamy na bok na kilka minut.
3. Smażymy następnie naleśniki na posmarowanej olejem patelni lub na suchej.
4. Usmażone, układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty)
5. Gotowe naleśniki napełniamy jabłkami i przed podaniem jeszcze delikatnie je podsmażamy z nadzieniem. Smacznego !!!!
2 comments
Kochana ale one muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńByły pyszne :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.