Cydrowe Naleśniki Z Jabłkami

by - 10/15/2019 12:02:00 AM

Dodatek cydru idealnie komponuje się z nadzieniem, a że jest to napój z bąbelkami to świetnie napowietrza ciasto :)












Składniki na 8 naleśników wielkości 22-24 cm:

  • 1 szkl nieczubata, mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka kl L
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 szkl cydru jabłkowego
  • 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
Nadzienie:
  • 4 spore jabłka (jeśli są soczyste to nie podlewamy ich wodą)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • ewentualnie 1-2 łyżki cukru jeśli jabłka były kwaśne


1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i zaczynamy je dusić do miękkości.
2. Składniki na ciasto, razem z cydrem, mieszamy/miksujemy ze sobą i odstawiamy na bok na kilka minut.
3. Smażymy następnie naleśniki na posmarowanej olejem patelni lub na suchej.
4. Usmażone, układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty)
5. Gotowe naleśniki napełniamy jabłkami i przed podaniem jeszcze delikatnie je podsmażamy z nadzieniem. Smacznego !!!!

Podobne Posty

2 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych