Ekspresowa Kokosowo - Jagodowa Babka

by - 4/18/2019 12:02:00 AM

Prosta i szybka babka o smaku kokosa i jagód. Pycha !
Uwaga ! babka nie jest zbyt zwarta, a to za sprawą kokosa, jest krusząca się i najlepiej smakuje pierwszego i drugiego dnia.














Składniki na jedną babkę z kominkiem:

  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 2 jajka kl L
  • 150 g masła roztopionego i wystudzonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru razem z waniliowym
  • około 75 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego lub kwaśnej śmietany
  • dwie garście jagód (dałam mrożone)


polewa czekoladowa:
  • 5 łyżeczek cukru
  • 20 g masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji 
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą piankę.
2. Następnie dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy roztopione masło i wiórki kokosa, mieszamy do połączenia się składników.
Na sam koniec dodajemy nie rozmrożone jagody i delikatnie mieszamy.
3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Pieczemy w 190 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka.
Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !

4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego !!!









Podobne Posty

6 komentarze

  1. Cudowna babeczka kochana. Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie Marzenko również cudownych Świąt Ci życzę :)

      Usuń
  2. Pysznie ta babka wyglada.. Radosnych Swiat zycze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i również życzę Wesołych Świąt ☺

      Usuń
  3. Takie połączenie nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne