Mazurek

by - 4/17/2019 12:02:00 AM

To mój pierwszy mazurek, okrągły bo blaszki jako takiej na mazurka nie posiadam, ale postanowiłam go przygotować i nie żałuje, pysznie smakuje :) Połączenie dżemu z czekoladą jest idealne na mazurka, nie za słodkie takie w sam raz, na pewno Wam posmakuje.














Składniki na ciasto o śred 24 cm:


ciasto kruche:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np. 12 lub 18 %
  • 30 g cukru pudru
nadzienie:
  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego

polewa czekoladowa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki 30 %
  • wiórki/kawałki czekolady deserowej
  • jajeczka pudrowo czekoladowe


1. Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 1,5-2 cm, nadmiar odcinamy.  Nadmiar ciasta zagniatamy i zaplatamy/zawijamy tworząc wieniec (jeśli obawiacie się że "warkocz" wokół ciasta się nie przyklei posmarujcie brzegi białkiem).
Środek ciasta nakłuwamy gęsto widelcem.

Ciasto pieczemy w 200 stop. przez około 20 minut.

3. Na wystudzone ciasto nakładamy dżem.
4. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy nad kąpielą wodną, a następnie płynną wylewamy na dżem. Następnie obsypujemy w koło wiórkami/kawałkami czekolady.

Mazurek schładzamy i przechowujemy, szczelnie zamknięty w lodówce.
Spód możemy upiec wcześniej.






Podobne Posty

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych