Mazurek
To mój pierwszy mazurek, okrągły bo blaszki jako takiej na mazurka nie posiadam, ale postanowiłam go przygotować i nie żałuje, pysznie smakuje :) Połączenie dżemu z czekoladą jest idealne na mazurka, nie za słodkie takie w sam raz, na pewno Wam posmakuje.
Składniki na ciasto o śred 24 cm:
ciasto kruche:
Składniki na ciasto o śred 24 cm:
ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np. 12 lub 18 %
- 30 g cukru pudru
nadzienie:
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
polewa czekoladowa:
- tabliczka białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietanki 30 %
- wiórki/kawałki czekolady deserowej
- jajeczka pudrowo czekoladowe
1. Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 1,5-2 cm, nadmiar odcinamy. Nadmiar ciasta zagniatamy i zaplatamy/zawijamy tworząc wieniec (jeśli obawiacie się że "warkocz" wokół ciasta się nie przyklei posmarujcie brzegi białkiem).
Środek ciasta nakłuwamy gęsto widelcem.
Ciasto pieczemy w 200 stop. przez około 20 minut.
3. Na wystudzone ciasto nakładamy dżem.
4. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy nad kąpielą wodną, a następnie płynną wylewamy na dżem. Następnie obsypujemy w koło wiórkami/kawałkami czekolady.
Mazurek schładzamy i przechowujemy, szczelnie zamknięty w lodówce.
Spód możemy upiec wcześniej.
6 comments
Piękny jest :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, to mój pierwszy mazurek :)
UsuńPiękny ❤ i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, o tak bardzo smaczny :D
UsuńJaka jest srednica tortownicy
OdpowiedzUsuńsorry jest napisane na pewno zrobie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.