Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową

by - 4/12/2019 12:02:00 AM

Pomysł na dodatek jogurtu podsunęła mi mama, to ona pierwsza taką babkę upiekła i bardzo nam ona posmakowała, nie była sucha tylko wilgotna i zachowywała długo świeżość.
Polewa to już mój pomysł, chciałam coś zmienić, aby babki nie były polewane tylko lukrem lub czekoladą i zakochałam się w tej polewie, a kubki i łyżki po niej były wylizane do ostatniej kropelki ;)










Składniki na jedną foremkę, babkę o śred  22 cm (szerokość foremki u góry)

Zaczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 1 plaska łyżeczka cukru
Ciasto:
  • 1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko kl M
  • szczypta soli
  • mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych.
  • 30 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 150 g jogurtu naturalnego. gęstego
  • esencja waniliowa
Polewa z masła orzechowego:
  • 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli jest już słodzone to pomijamy cukier)
  • 2 łyżki cukru
  • 4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą)



Zaczyn

1. Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto

2. W misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, szczyptę soli, garść rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto ma konsystencje luźną, coś jak na racuchy drożdżowe.
3. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Odstawiamy na około 30 minut do ponownego tym razem lekkiego podrośnięcia.

Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia góra za bardzo się zarumieni to przełączamy na grzanie dolne i podkręcamy tem. o 10 stopni więcej.


Polewa

5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do utworzenia się lekko lejącej polewy (ilość śmietany będzie zależała od masła orzechowego dlatego podałam między 4-6 łyżek a może się zdarzyć że będzie trzeba więcej jej dodać )
6. Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała.
Smacznego !!!


Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową.



Podobne Posty

3 komentarze

  1. Polewa jest genialna, zapisałam do wypróbowania;) babki i orzechy kocha mój M wiec na pewno będzie zadowolony;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne