Szybki Przepis Na Roladę Schabową Z Musztardą
W tym roku z braku czasu postanowiłam przygotować schab w szybszy i prostszy sposób niż peklowany schab <--klik
Schab wychodzi kruchy i delikatny, chociaż nie ma tak pięknego koloru jak ten peklowany, ale jego czas przygotowania to zaledwie jeden dzień, więc jak brak Wam czasu, czy nie macie ochoty pamiętać aby przekręcać schab w soli codziennie to polecam ten przepis ;)
Składniki na jedną roladę:
Schab wychodzi kruchy i delikatny, chociaż nie ma tak pięknego koloru jak ten peklowany, ale jego czas przygotowania to zaledwie jeden dzień, więc jak brak Wam czasu, czy nie macie ochoty pamiętać aby przekręcać schab w soli codziennie to polecam ten przepis ;)
Składniki na jedną roladę:
- około 1 kg schabu
- musztarda sarepska (ewentualnie stołowa)
- około 10-15 pokrojonych na mniejsze kawałki kulek ziela jałowca
- 5 ząbków czosnku
- 1/3 główki cebuli
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz, papryka wędzona
- 2-3 łyżeczki majeranku
- oliwa do obsmażenia i natarcia mięsa
- sznurek do wędlin
1. Mięso myjemy i osuszamy.
2. Następnie rozcinamy na długi płat mięsa i przez worek rozmijamy lekko tłuczkiem do mięs.
3. Następnie mięso obsypujemy przyprawami (bez majeranku), a czosnek przeciskamy przez praskę i większą jego część wsmarowujemy w mięso, na koniec, smarujemy schab musztardą dość grubo.
4. Zawijamy mięso w roladę i obwiązujemy ściśle nicią (możemy to zrobić dzień wcześniej aby mięsko dobrze przeszło przyprawami i pozostawić je tak na około 12 h )
5. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 stopni.
6. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzanej oliwie obsmażamy z każdej strony naszą roladę.
7. Obsmażoną roladę przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia i obsypujemy majerankiem, obkładamy liśćmi laurowymi i piórkami cebuli oraz resztą czosnku. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy kolejne 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temp do 160 stopni i dopiekamy ostatnie 30-40 minut.
2 comments
Naprawdę wgląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńOh, this looks so yummy. Now I am hungry!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.