Kolejne twarogowe placuszki, które skradły mi serducho. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu :-)
Składniki na około 7 placuszków:
Składniki na około 7 placuszków:
- 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pszennej do obtaczania placków
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 średniej wielkości, dojrzały, banan
1. Banana rozgniatamy.
2. Do bananów dodajemy twaróg i również rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy wszystko dokładnie.
2. Do bananów dodajemy twaróg i również rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy wszystko dokładnie.
3. Formujemy placki i obtaczamy w mące (ciasto jest bardziej zwarte niż przy plackach z jajkami ale tak ma być).
4. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju, na rozgrzanej patelni, a następnie zmniejszamy gaz.
Jeszcze ciepłe placki są delikatne i bardzo mięciutkie, po całkowitym ostygnięciu twardnieją.
14 comments
super prosty przepis na super śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Zjadłabym takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńPyszne były :) Dziękuje :-)
Usuńwspaniałe placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńIwonko cudowne ci wyszły te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
UsuńPlacki z twarogiem zawsze super smakują :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się, co by się do nich nie dodało, są pycha :D
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńz bananami jeszcze nie przygotowywałam, ale chętnie wypróbuję:)
Cudowne są :)
OdpowiedzUsuńMega jestem ciekawy jak Ci wyszły takie puchate placki z tych proporcji, które podałaś. U mnie z zewnątrz już były mocno rumiane, a w środku nadal breja. :(
OdpowiedzUsuńNiestety wszystko zależy od składników (czy banany były z tych bardziej suchych, mąką jaką miała wilgotność czy też twaróg) wystarczy że konsystencja była bardziej mokra i wtedy trzeba samemu dodać mąki. Nie zawsze trzymamy się ściśle przepisu, trzeba też samemu na bieżąco oceniać sytuacje ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.