Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa
Pyszna, wilgotna babka zawierająca w sobie pyszne, skarby jesieni. Zapraszam :)
Składniki na foremkę keksową lub rynienkę 25 x 11 cm:
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
Ciasto
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir starty, kakao i ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.
Polewa czekoladowa
4. W garnuszku umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Możemy jeszcze obsypać ciasto kuleczkami czekoladowymi. Smacznego !!
Składniki na foremkę keksową lub rynienkę 25 x 11 cm:
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła w temp. pokojowej
- niepełna szklanka puree dyniowego
- 3 jajka w temp.pokojowej kl. M
- 3/4 szkl. cukru najlepiej trzcinowego
- 2 cm startego korzenia imbiru
- 2 szczypty cynamonu
- 1 czubata łyżeczka kakao
- ewentualnie starta skórka z 1/3 pomarańczy
Polewa czekoladowa z orzechami:
- 5 łyżeczek cukru
- 15 g masła
- 1 łyżka zimnego mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1-2 łyżki drobno posiekanych orzechów
- ewentualnie kuleczki czekoladowe do ozdoby
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
Ciasto
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir starty, kakao i ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Niepełna szklanka dyni (szklanka o pojemności 250 ml )
Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.
Polewa czekoladowa
4. W garnuszku umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Możemy jeszcze obsypać ciasto kuleczkami czekoladowymi. Smacznego !!
15 comments
Jak to robisz Iwona, że nie widać po Tobie, że lubisz gotowanie? :D Ja odkąd więcej piekę to jednak przybrałam troszkę :D Bardzo cudne ciasto <3 Takie aż świąteczne :)Pozdrawiam Babownia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D Oj.. za nim zaczęłam prowadzić bloga to chudzinka byłam, teraz wreszcie troszku mi się przytyło, jednak z tyciem u mnie ciężko i dlatego mogę sobie pozwalać na tyle dobroci ^_^ Pozdrawiam :)
UsuńCudownie wyglada <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńkawałek do kawki poproszę;)
OdpowiedzUsuńJuż nie ma, ale zapraszam na następne :)
UsuńPrezentuje się świetnie i na pewno smakuje obłędnie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Było pysznie :)
UsuńIwonko ale ona pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :***
UsuńIdealna do jesienno - zimowej kawki :)
OdpowiedzUsuńTak, w sam raz :D
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper babka :) Bardzo lubimy połączenie dyni z imbirem i cynamonem :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.