Babki i babeczki Dynia

Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa

10/12/2018 12:01:00 AMIwona T.

Pyszna, wilgotna babka zawierająca w sobie pyszne, skarby jesieni. Zapraszam :)





















Składniki na foremkę keksową lub rynienkę 25 x 11 cm:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • niepełna szklanka puree dyniowego
  • 3 jajka w temp.pokojowej kl. M
  • 3/4 szkl. cukru najlepiej trzcinowego
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • ewentualnie starta skórka z 1/3 pomarańczy
Polewa czekoladowa z orzechami:

  • 5 łyżeczek cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżki drobno posiekanych orzechów
  • ewentualnie kuleczki czekoladowe do ozdoby


Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !


Ciasto

1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir starty, kakao i ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.

 Niepełna szklanka dyni (szklanka o pojemności 250 ml )



Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.





Polewa czekoladowa

4. W garnuszku umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie  dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Możemy jeszcze obsypać ciasto kuleczkami czekoladowymi. Smacznego !!



You Might Also Like

15 komentarze

  1. Jak to robisz Iwona, że nie widać po Tobie, że lubisz gotowanie? :D Ja odkąd więcej piekę to jednak przybrałam troszkę :D Bardzo cudne ciasto <3 Takie aż świąteczne :)Pozdrawiam Babownia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Oj.. za nim zaczęłam prowadzić bloga to chudzinka byłam, teraz wreszcie troszku mi się przytyło, jednak z tyciem u mnie ciężko i dlatego mogę sobie pozwalać na tyle dobroci ^_^ Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Prezentuje się świetnie i na pewno smakuje obłędnie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super babka :) Bardzo lubimy połączenie dyni z imbirem i cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy