Torcik Marchewkowy Z Orzechami

by - 10/26/2018 12:02:00 AM

Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe ciasto, w dodatku piekłam je w piekarniku gazowym...oczywiście wyszedł olbrzymi zakalec.
Tym razem ciasto wyrosło pięknie i bosko smakowało. Już szykuje się na kolejne marchewkowe, bardziej wilgotne i ciężkie, mam nadzieje że też się uda, a tym czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;)





















Składniki na tortownicę 18 cm


Ciasto marchewkowe:

  • 3 jajka kl. L
  • 1/2 szkl cukru brązowego
  • szklanka startej marchwi na średnich oczkach (szkl o pojemności 250 ml)
  • 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 szczypty cynamonu
  • 2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć)
  • kilka kropel esencji waniliowej
Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Polewa korówkowa:
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki 30-36 %

Dodatkowo:
  • grubo siekane orzechy na wierzch 
  • 1/2 słoika dżemu morelowego




Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !



Ciasto

1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy, odsączoną startą marchew oraz przyprawy. Podczas mieszania dodajemy także olej.
2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
Następnie studzimy ciasto.
3. Po wystudzaniu przekrawamy tort na trzy blaty.

Krem

4. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i gotujemy jak zwykły budyń, tylko gęściejszy. Po zdjęciu z ognia budyniu, dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do rozpuszczenia się go. Przykrywamy folią i odstawiamy do prawie całkowitego ostudzenia (możemy garnek wstawić do zatkanego zlewu z lodowata wodą)
Gotowy jeszcze lekko ciepły krem przed wyłożeniem na blaty miksujemy aby lepiej się wykładał


Złożenie

5. Blaty tortu smarujemy dżemem morelowym, następnie wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem i znów dżem i krem, przykrywamy ostatnim blatem.



Polewa


6. Wodę wraz z cukrem umieszczamy w rondelku z grubszym dnem i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy masło i zagotowujemy całość. Następnie gotujemy przez 10-15 minut aż polewa zacznie gęstnieć. Kiedy to nastąpi, dodajemy śmietankę i zdejmuje z ognia, odstawiamy aby jeszcze bardziej zgęstła.
Ps. Moja polewa się lekko z cukrzyła (nie była płynna, wytrącił się cukier )  i niestety musiałam ją podgotować ze śmietanka i z dodatkiem 1 łyżki mleka w proszku. Polewa się uratowała i smakowała pysznie :)

Gęstniejącą polewą, polewamy/rozsmarowujemy na torcie  i obsypujemy orzechami, następnie schładzamy w lodówce. Smacznego !!!


Podobne Posty

8 komentarze

  1. Wygląda pysznie :) Lubię ciasta z dodatkiem warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, też przyznam się że ostatnio polubiłam warzywa w ciastach ;)

      Usuń
  2. uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik :) Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie ciasto marchewkowe jest bardzo często i bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy marchewkowe :D Piękny torcik wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych