Mielone Z Brukselką
Tym razem moje ulubione mielone nadziałam brukselką.
Wyszły bardzo smaczne, a w dodatku w tym dniu nie miałam ochoty na zbyt dużą ilość mięsa więc brukselka idealnie zastąpiła mięsny środek kotleta na warzywny ;)
Składniki na około 10-12 kotletów
Wyszły bardzo smaczne, a w dodatku w tym dniu nie miałam ochoty na zbyt dużą ilość mięsa więc brukselka idealnie zastąpiła mięsny środek kotleta na warzywny ;)
Składniki na około 10-12 kotletów
- 500 g mięsa mielonego np. z łopatki
- 1/2 cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach
- 1 całe jajko
- 1 mała bułka kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie)
- 1 płaska łyżka majeranku lub natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia ( ja używam domowej <--Klik )
Do nadzienia:
- 10-12 małych lub średnich brukselek
1. Brukselkę obgotowujemy przez około 10 minut w osolonej i leciutko posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy (nie ma być gorąca, ale nie musi być zimna).
2. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cebulką, jajkiem, natka pietruszki oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni.
3. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po jednej brukselce i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska.
Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony.
Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony.
10 comments
Super wyglądają i super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńBrukselki w mielonym jeszcze nie widziałyśmy, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńSpróbowałem i jestem zachwycony smakiem. Pysznie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakowały :D
Usuńale zdjęcie!!
OdpowiedzUsuńzjadałabym z ogromną chęcią:)
Dziękuje i zachęcam do zrobienia, pycha są oczywiście jak się lubi brukselkę ;) :)
UsuńBardzo pomysłowe danie, ożywiłaś klasyczne mielone :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.