Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

by - 10/24/2018 12:03:00 AM

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam.
Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :)
















Składniki na foremkę 20 x 10 cm:

  • 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole)
  • około 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 jajko kl. L
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka rosołu/bulionu
  • 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je)
  • 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką
  • 1-2 ząbki czosnku
  • warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki)
  • sól, pieprz
  • ewentualnie majeranek
  • ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam)
  • ewentualnie tymianek (też nie dałam)
  • smalec do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do obsypania foremki




1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut.
2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole.
3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę. 
Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie.
4. Do gotowej masy wbijam jajko, dodaje przyprawy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam)
5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą.

Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.

Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)

Podobne Posty

12 komentarze

  1. Pasztety bardzo lubię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam, jeszcze kawałeczek mam zamrożony ;)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy i prosty przepis,na święta jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwonko wyszedł ci super pasztecik :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. też często piekę, bo rosół u mnie wszyscy lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy morzna piec w słoikach?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom