Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe ciasto, w dodatku piekłam je w piekarniku gazowym...oczywiście wyszedł olbrzymi zakalec.
Tym razem ciasto wyrosło pięknie i bosko smakowało. Już szykuje się na kolejne marchewkowe, bardziej wilgotne i ciężkie, mam nadzieje że też się uda, a tym czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Ciasto marchewkowe:
Tym razem ciasto wyrosło pięknie i bosko smakowało. Już szykuje się na kolejne marchewkowe, bardziej wilgotne i ciężkie, mam nadzieje że też się uda, a tym czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Ciasto marchewkowe:
- 3 jajka kl. L
- 1/2 szkl cukru brązowego
- szklanka startej marchwi na średnich oczkach (szkl o pojemności 250 ml)
- 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki oleju
- 2-3 szczypty cynamonu
- 2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć)
- kilka kropel esencji waniliowej
Krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 300 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Polewa korówkowa:
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki 30-36 %
Dodatkowo:
- grubo siekane orzechy na wierzch
- 1/2 słoika dżemu morelowego
Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !
Ciasto
1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy, odsączoną startą marchew oraz przyprawy. Podczas mieszania dodajemy także olej.
2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
Następnie studzimy ciasto.
3. Po wystudzaniu przekrawamy tort na trzy blaty.
Krem
4. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i gotujemy jak zwykły budyń, tylko gęściejszy. Po zdjęciu z ognia budyniu, dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do rozpuszczenia się go. Przykrywamy folią i odstawiamy do prawie całkowitego ostudzenia (możemy garnek wstawić do zatkanego zlewu z lodowata wodą)
Gotowy jeszcze lekko ciepły krem przed wyłożeniem na blaty miksujemy aby lepiej się wykładał
Złożenie
5. Blaty tortu smarujemy dżemem morelowym, następnie wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem i znów dżem i krem, przykrywamy ostatnim blatem.
Polewa
6. Wodę wraz z cukrem umieszczamy w rondelku z grubszym dnem i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy masło i zagotowujemy całość. Następnie gotujemy przez 10-15 minut aż polewa zacznie gęstnieć. Kiedy to nastąpi, dodajemy śmietankę i zdejmuje z ognia, odstawiamy aby jeszcze bardziej zgęstła.
Ps. Moja polewa się lekko z cukrzyła (nie była płynna, wytrącił się cukier ) i niestety musiałam ją podgotować ze śmietanka i z dodatkiem 1 łyżki mleka w proszku. Polewa się uratowała i smakowała pysznie :)
Gęstniejącą polewą, polewamy/rozsmarowujemy na torcie i obsypujemy orzechami, następnie schładzamy w lodówce. Smacznego !!!
8 comments
Wygląda pysznie :) Lubię ciasta z dodatkiem warzyw :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, też przyznam się że ostatnio polubiłam warzywa w ciastach ;)
Usuńuwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Pięknie i bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik :) Idealny :)
OdpowiedzUsuńu mnie ciasto marchewkowe jest bardzo często i bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy marchewkowe :D Piękny torcik wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDawno tego ciasta nie piekłam
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.