Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście
Jest to ciasto bez którego nie mogą odbyć się żadne święta. Uwielbia je moja cała rodzinka, a przepis pochodzi od mojej mamy która co roku stara się go piec w ten sam sposób :)
Składniki na średnią prostokątną blaszkę:
Ciasto:
Masa Makowa:
Beza:
1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył)
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą.
3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka.
4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę.
Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu.
Składniki na średnią prostokątną blaszkę:
Ciasto:
- 3 niepełne szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- 1/2 szkl cukru
- 3-4 łyżki śmietany 18 %
- 1/2 kostki masła bądź margaryny
- 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia
- parę kropel esencji migdałowej lub arakowej
Masa Makowa:
- 400 g gotowego mielonego maku
- 2 białka
- 3 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 1/4 szkl miodu
- 2 łyżki masła
- 4 dag orzechów włoskich
- 4 dag rodzynek
- parę kropel esencji migdałowej
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki mąki kartoflanej
1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył)
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą.
4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę.
Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu.
7 comments
Fantastyczne ciasto, uwielbiam jak jest dużo makowego nadzienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszniutkie ciasto Iwonko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńMakowce lubimy pod każdą postacią ale z bezą jeszcze nie jadłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis właśnie piękę jednak przy temp.180 beza juz sie baaardzo przypiekła :(:(:(
OdpowiedzUsuńJeśli beza się za szybko przypieka to można pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 -160 lub (tego sposobu nie próbowałam, ale wiem że moja mam tak kiedyś piekła) wyłożyć kupki bezy w połowie pieczenia ciasta i dalej piec z tą samą temperaturą :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.