Roladki Schabowe
Raz lub dwa razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;)
Składniki dla dwóch osób:
- 2 duże plastry schabu
- 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski
- 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka
- ewentualnie parę paseczków sera żółtego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1/3 główki cebuli
- 2 łyżki mąki do obtoczenia rolad
- olej do obsmażenia rolad
Na sos:
- około 2 szkl wody
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 listki laurowe
- około 30 g masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 2-3 łyżki śmietanki 30 %
Mięso cienko rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą i układamy kolejno, cebulkę i kiełbaskę i ewent. ser żółty. Zawijamy ciasno roladę, obwiązujemy sznurkiem i obtaczamy w mące.
Patelnie rozgrzewamy razem z olejem i przesmażamy rolady na rumiano.
2. W garnku zagotowujemy wodę razem z pietruszką i liśćmi laurowymi. Przesmażone rolady przekładamy do garnka, a na pozostałej oliwie smażymy 1/3 główki cebuli. Usmażoną, przekładamy do gotujących się rolad.
3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę bo może się przypalić !
Do kubka odlewamy z 2 chochelki wody z pod rolad, mieszamy z zasmażką i wlewamy do gotującego się sosu (ja powiem tak, że raz mi wychodzi zasmażka, a raz nie. Dzisiaj zrobiłam za bladą, ale ważne że sosik się zagęścił i był bardzo smaczny)
Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi.
Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!!
6 comments
Bardzo apetyczne roladki :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, to też moje ulubione roladki :D
UsuńPyszne i w sam raz na obiadek :)
OdpowiedzUsuńTak idealne na obiad :)
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.