, ,

Roladki Schabowe

07:00:00

Raz lub dwa razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;)















Składniki dla dwóch osób:
  • 2 duże plastry schabu
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski
  • 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka
  • ewentualnie parę paseczków sera żółtego
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 1/3 główki cebuli
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia rolad
  • olej do obsmażenia rolad 
Na sos:
  • około 2 szkl wody
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • około 30 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietanki 30 %
1. Jeśli mamy kawałek schabu to wykrawamy z niego dwa duże plastry.
 Mięso cienko rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą  i układamy kolejno, cebulkę i kiełbaskę i ewent. ser żółty. Zawijamy ciasno roladę, obwiązujemy sznurkiem i obtaczamy w mące.

Patelnie rozgrzewamy razem z olejem i przesmażamy rolady na rumiano.
2. W garnku zagotowujemy wodę razem z pietruszką i liśćmi laurowymi. Przesmażone rolady przekładamy do garnka, a na pozostałej oliwie smażymy 1/3 główki cebuli. Usmażoną, przekładamy do gotujących się rolad.
3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę bo może się przypalić !
Do kubka odlewamy z 2 chochelki wody z pod rolad, mieszamy z zasmażką i wlewamy do gotującego się sosu (ja powiem tak, że raz mi wychodzi zasmażka, a raz nie. Dzisiaj zrobiłam za bladą, ale ważne że sosik się zagęścił i był bardzo smaczny)
Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi.
Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!!


You Might Also Like

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.