piątek, 24 listopada 2017

Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

Przepyszny sernik który wciąga jak nic innego na świecie ;)
Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)


















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

Blaty miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl miodu
  • 2 jajka
Sernik gotowany:
  • około 700 g sera (używam "Mój Ulubiony")
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 opakowania budyniu bez cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 25 g masła/margaryny
Dodatki:
  • dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa np. Łowicz
  • garść siekanych orzechów
Ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i  pieczemy.
Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.

Masa serowa
2.  W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów.
Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.

Polewa czekoladowa
5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami.
Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!






Przepis bierze udział w konkursie na stronie Durszlak.pl
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki sernik :) Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) ...jest tak pyszny, że jak go tu nie lubić ;)

      Usuń
  2. Robię bardzo podobny wraz z moją Teściową, bo to jej popisowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wchodzi wam równie pyszny :)

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda kochana, z chęcią porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o gramaturę opakowania budynku

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię miodownik, ale do tej pory dodawała dżem z porzeczki lub powidła, ale z truskawką też musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj miodownik to chyba z każdym dżemem będzie pyszny, takie to dobre ciacho jest ;) :D

      Usuń
  6. Wygląda bardzo bogato i dostojnie. Nigdy takiego nie robiłam i w końcu będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam, bo jest łatwe i bardzo smaczne :)

      Usuń
  7. idealna propozycja na świąteczne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jacie, jak my uwielbiamy takie warstwowe ciasta <3 a już szczególnie seriki

    OdpowiedzUsuń
  9. Staram się opierać słodkościom, ale nie zawsze się udaje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się usprawiedliwiam, że kupnych nie jem, ale domowy za to robię ;)

      Usuń
  10. Bardzo lubię ciasta miodowe. Poproszę o kawałek ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla niezapowiedzianego gościa zawsze mam zamrożony kawałeczek ciasta ;) Więc zapraszam :)

      Usuń
  11. Czy na masę serową ser ma być taki tradycyjny czy może być z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Może być z wiaderka i może być tradycyjny tylko trzeba go zmielić co najmniej dwukrotnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.