Zapiekanki

Warzywna Zapiekanka Z Ziemniakami I Mozzarellą

06:50:00Iwona T.

Dawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :)














Składniki na 3-4 osoby:

  • 5-6 ziemniaków
  • 1/2 drzewka brokułowego
  • 1/2 drzewka kalafiora
  • duża garść fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • trochę posiekanego koperku
  • masło do wysmarowania foremki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
1. Ziemniaki podgotowujemy przez około 10 minut.
2. Z warzywami postępujemy podobnie. Najpierw podgotowujemy fasolkę przez około 10 minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy.
3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową.
Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem.
Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy całość oliwą i obsypujemy koperkiem. Wystające różyczki kalafiora i brokuła obsypujemy bułką tartą (możecie również całość posypać bułką, ja wolałam posypać tylko różyczki)
4. Teraz odsączoną z zalewy kulkę mozzarelli kroimy na plasterki,paski i układamy na całej zapiekance.
Gotową zapiekankę pieczemy w 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.

You Might Also Like

13 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy