środa, 7 października 2015

Domowe Spaghetti Bolognese

Dla mnie spaghetti jest potrawą którą szybko się tworzy gdy nie ma się czasu na gotowanie. Zawsze jak kupuje mielone, to dziel część na kulki i zamrażam z przeznaczeniem właśnie na spaghetti :) i kiedy tylko najdzie nas ochota na spaghetti to szast - prast i już gotowe :)








Składniki na 2 porcje :

  • makaron spaghetti ( 2 takie małe garście - zawsze daje na oko więc nie mogę podać dokładnie )
  • 1/2 średniej cebuli
  • około 200 gr mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • ja dodaje jeszcze taka mieszankę naturalną złożoną tylko z ziół właśnie do spaghetti
  • oliwa




1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, następnie dodajemy mięso i szybko je rozdrabniamy łopatką, solimy pieprzymy je, ja jeszcze posypuje czerwoną papryką. Smażymy jakieś 5-10 min, następnie dodajemy nasze pomidory z puszki i całość po doprawieniu dusimy jakieś 15 min. Próbujemy i doprawiamy gdy jest taka potrzeba.
2. Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy aby nie dawać oliwy do gotującego się makaronu gdyż potem nie będzie chłonął nam sosu !
3. Wykładamy porcje makaronu na talerze i podajemy z sosem. Można też wymieszać makaron z sosem i dopiero w tedy nałożyć sobie porcje. My tak zazwyczaj robimy ;)
Ps. dolna porcyjka to męża jest ;)
Smacznego !!!



1 komentarz:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.