Kruche Z Budyniem I Borówkami
Czasami mam problem z kruchym ciastem i kombinuje, a to z temperaturą, a to podpiekam je wcześniej i tak nigdy do końca nie jestem zadowolona. Z pomocą przyszły mi Polskie Młyny i ich "Mieszanka do wypieku kruchego ciasta". Wypróbowałam ją w tym przepisie i jestem z niej bardzo zadowolona, zwłaszcza że w składzie ma mąkę krupczatkę którą czasami jest mi ciężko zdobyć.
Całość jest bardzo prosta, wystarczy dodać jajko i masło, zagnieść, schłodzić i już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm
Całość jest bardzo prosta, wystarczy dodać jajko i masło, zagnieść, schłodzić i już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm
- opakowanie gotowego ciasta kruchego od "Polskie Młyny" lub (400 g mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 100 g cukru, 1 żółtko)
- do gotowego opakowania dodajemy 100 g masła i 1 jajko
- kilka kropel esencji waniliowej (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
- 1 budyń wiśniowy na 3/4 litra mleka
- 2 i 1/2 szkl mleka
- 4-5 łyżek cukru
- 200 g borówek
1. Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3.
Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki.
Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach)
2. W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szkl mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł.
3. Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch.
Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut.
13 comments
Bardzo apetyczne ciasto :) Takie bardzo lubię :) Mega pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci bardzo za miły komentarz :*
UsuńPysznie wygląda :) na upały w sam raz ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Tak, smakowało wyśmienicie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Znajdzie się jeszcze kawałeczek dla mnie ? :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Zawsze chomikuje chociaż ze dwa kawałeczki na później więc na pewno kawałek się znajdzie :)
UsuńBardzo fajny pomysł, uwielbiam właśnie takie kruche ciasta, sama słodycz!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMoje smaki takie ciasto:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńW takim razie częstuje Cię moim ostatnim kawałkiem ;) :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Uwielbiam kruche ciasta z budyniem i owocami :)
OdpowiedzUsuńAh ten kolor <3 Ciasto na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.