wtorek, 25 lipca 2017

Risotto Z Warzywami

Pyszne risotto które teraz w okresie letnim robię bardzo często. Nie wymaga "dziesięciu" garnków w których miałyby się gotować różne rzeczy i tym samym spowodowały by że kuchnia zamieniła by się w saunę ; ) Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :)
Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa.















Składniki na 2 osoby:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy)
  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej
  • 1/2 małej marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia

1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią).
2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś)
3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż i mieszam całość.

4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
 Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, tak z łyżkę natki pietruszki, pieprz, mieszam i sprawdzam smak. Następnie dusze dalej.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk. Smacznego !!!


10 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny obiadek :) Na takie danie to ja mam ochotę i mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Też lubię takie dania, dlatego często je robię :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Zgadza się na lato idealny :)

      Usuń
  3. Iwonko uwielbiam takie dania, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jednogarnkowe dania w lecie są najlepsze :D Nam nie chce się w ogóle gotować ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się i muszę się przyznać że też opornie mi idzie gotowanie, a tu tyle świeżych warzyw jest teraz dostępnych eh...:)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.