Chlebek Z Kasza Manną I Mlekiem Zsiadłym Pieczony W Garnku Rzymskim

by - 1/03/2017 04:12:00 PM

Chlebek  w takim garnku wychodzi naprawdę o wiele lepszy niż pieczony zwyczajnie w foremce lub na blaszce. Jego skórka jest chrupiąca, błyszczy, a chlebek dłużej zachowuje swoją świeżość.














Składniki na jeden chlebek

Zaczyn:

  • 30-35 g świeżych drożdży
  • 1/3 szkl wody + 2 lub 3 łyżki mleka (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka cukru


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g kaszy manny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szkl zsiadłego mleka + (jeśli ciasto będzie wymagało to jeszcze 2-3 łyżki )
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki lnu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (niekonieczne)





1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.


2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 szkl zsiadłego mleka i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze te 2-3 łyżki zsiadłego mleka.
Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.


W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.



 Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek i wkładamy do garnka rzymskiego z którego wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.




Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca



Podobne Posty

7 comments

  1. Cudowny chlebuś, porywam kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ten chlebek musi być pyszny, porywam jedną kromeczkę na śniadanie. Chyba rozglądnę się za takim garnkiem. Pozdrawiam cieplutko w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebuś! Nie ma nic lepszego od domowego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A kiedy dodajemy zsiadłe mleko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za to zapytanie, bo jak widzę to gdzieś zgubiłam to zsiadłe mleko ;) Już poprawione. Zsiadłe dodajemy razem z wyrośniętym zaczynem.

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych