Bez - Jajeczne Placuszki Z Jabłkiem
Placuszki awaryjne gdy nie ma w domu jajek, chyba tak powinny się nazywać ;)
Składniki na około 12 placuszków:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia z mlekiem oraz cukrami - rozmieszamy trzepaczką (nie potrzeba używać miksera)
dodajemy dodatkowe łyżki mąki aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Czasami wystarczy 2 łyżki, a czasami trzeba dodać 3 łyżki mąki, wszystko będzie zależało od konsystencji ciasta.
2. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt (można pominąć). Przed samym smażeniem dodajemy szczypty sody oraz sok z cytryny.
3. Na rozgrzany olej, wykładamy po 1,5 łyżki ciasta i od razu na górę wciskamy w ciasto kawałeczki jabłka.
Smażymy z obu stron na rumiana na niewielkim gazie.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub same. Smacznego !!!
Składniki na około 12 placuszków:
- 1 szkl mąki + 3 łyżki aby nie było za rzadkie
- 1 szkl mleka (250 ml )
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szczypty sody
- 2-3 łyżeczki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego (można pominąć)
- 1 duże jabłko obrane i pokrojone w kawałeczki
- olej do smażenia
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia z mlekiem oraz cukrami - rozmieszamy trzepaczką (nie potrzeba używać miksera)
dodajemy dodatkowe łyżki mąki aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Czasami wystarczy 2 łyżki, a czasami trzeba dodać 3 łyżki mąki, wszystko będzie zależało od konsystencji ciasta.
2. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt (można pominąć). Przed samym smażeniem dodajemy szczypty sody oraz sok z cytryny.
3. Na rozgrzany olej, wykładamy po 1,5 łyżki ciasta i od razu na górę wciskamy w ciasto kawałeczki jabłka.
Smażymy z obu stron na rumiana na niewielkim gazie.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub same. Smacznego !!!
9 comments
Bardzo apetycznie wyglądają i są takie pulchne 😆
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNa takie nie trzebaby mnie zapraszać
OdpowiedzUsuń...;) więc nie proszę a od razu częstuje ;)
UsuńBardzo fajne placuszki :-) porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Proszę się częstować :)
UsuńWyglądają bardzo leciutko...mniam :)
OdpowiedzUsuńIdealne na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki zawsze i wszędzie <3 Ciekawe jak smakują takie na śmietanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.