Szybkie Kotlety Z Wczorajszych Ziemniaków
Ekspresowy obiad z wczorajszych ziemniaków. Taki banalny, ale jaki smaczny :)
Na 10-12 kotlecików:
około 0,800 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
2. Wbijamy jajko dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada.
3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy całość i zaczynamy formować kotleciki.
4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem u mnie z pieczarkowym Przepis Tutaj. Smacznego !
Na 10-12 kotlecików:
około 0,800 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
- 1 jajko
- 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl )
- 1 główka cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania
1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
2. Wbijamy jajko dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada.
3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy całość i zaczynamy formować kotleciki.
4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem u mnie z pieczarkowym Przepis Tutaj. Smacznego !
16 comments
Smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam ponownie :)
UsuńJakie fajne wege kotleciki :)
OdpowiedzUsuń..a zgadza się ;)
UsuńBardzo lubię takie kotleciki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszne :)
UsuńMoże kiedyś wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są naprawdę smaczne :)
Usuńidealne dla osób, które nie lubią gdy coś się marnuje
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńBardzo dobry pomysł Iwonko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Tak właśnie najczęściej wykorzystuje pozostałe ziemniaczki :)
UsuńTakie kotleciki są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńJa robię z tego przepisu (po mojemu) "IWANKI". Zamiast kotletów robię placuszki i faszeruję mięsem drobiowym smażonym z cebula i czosnkiem lub wersje wegetariańską z ugotowanym kalafiorem lub innymi warzywami. zawijam brzegi tak by zamknąć placek lub roluję i wtedy są roladki. Obtaczam w mące i a patelnię na mały ogień. Oczywiście sos pieczarkowy bardzo psuje ale może być po kresowemu, sama kwaśna śmietana 12%. Mała modyfikacja a cieszy kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetny pomysł, na pewno go wypróbuje :-) Dziękuje i pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.