Prosty sosik z jakże uroczych i aromatycznych kurek :)
Składniki na 2 osoby:
1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki.
3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje.
4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą.
5. Gotujemy całość z 20-25 minut.
6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu.
Podajemy z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą. Smacznego !
Składniki na 2 osoby:
- 200 g świeżych kurek
- 1/2 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- bulion warzywny domowy lub z kostki
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szkl śmietany 30 %
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki.
3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje.
4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą.
5. Gotujemy całość z 20-25 minut.
6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu.
Podajemy z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą. Smacznego !
12 comments
Bardzo lubię taki sos. Twój wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSos kurkowy <3. Ja robię ciut bardziej gęsty (chyba), że w sumie to można go zjeść jak gulasz.
OdpowiedzUsuń<3 :)
Usuńuwielbiam taki sosik, wygląda wyśmienicie....
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuje i również pozdrawiam :-)
UsuńEh nie wiemy czy kiedyś będzie nam dane spróbować kurek... A wyglądają bardzo smacznie w tym sosiku :)
OdpowiedzUsuńJak ja bardzo lubię sos z kurek:) pychotka :)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo smakowity :)
Usuńkto nie lubi kurek,,,uwielbiam taki sosik !
OdpowiedzUsuńryż z grzybami? ciekawa jestem jak mi posmakuje
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
To proszę napisać potem jak smakowało :-D można też zjeść z ziemniakami lub kaszą :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.