czwartek, 11 sierpnia 2016

Sos Pieczarkowy - Uniwersalny

Ten sosik jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :)




 Tutaj z makaronem...



Tutaj z kotlecikami z kartofli...







Składniki na 2-3 osobowa porcje:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki maki pszennej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18%
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/margaryna do smażenia
  • jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań



1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze  pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki.


 W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos.
3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową.


Całość gotujemy z 20-30 min.
4. Pod sam koniec gotowania dodajemy zahartowana śmietankę ( mieszamy śmietankę z gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5 min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić jeszcze odrobina maki ziemniaczanej.
Ja podałam mój sos z makaronem :) Smacznego !!

6 komentarzy:

  1. świetny będzie pasował do wielu dań :) A ja zapraszam na domowe ciasto na deser: https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Z miła chęcią ziajże i poczęstuje się tym ciachem ;) :)

      Usuń
  2. Zjadłybyśmy taki sosik pieczarkowy, zwłaszcza, że pieczarki jadłyśmy jakoś w grudniu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sosik, pieczarkowy jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.