wtorek, 3 października 2017

Bitki Schabowe W Sosie Pieczarkowym

Propozycja na pyszny jesienny obiad z mięskiem i pieczarkami :)













Składniki na 2-3 osoby:

  • 5 plastrów schabu
  • 1/2 dużej cebuli
  • około 150 g pieczarek
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 szkl śmietany 30 %
  • około 3 szkl wody
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, domowe lub kupne warzywko
1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem na nie za cienkie plastry. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony. Przekładam do gotującego się garnka z wodą, warzywkiem i korzeniem pietruszki.
2. Na tej samej patelni (o ile się nadaje ;) przesmażamy cebulę a następnie dodajemy ząbek czosnku i starte na grubych oczkach pieczarki lub pokrojone w pasterki ( ja zazwyczaj robię pół na pół ) 
Przesmażone przekładam do garnka z gotującym się mięsem, doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada).
3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu.
Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami <-- klik oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem <--klik ;) Smacznego !!!

8 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.