Delikatna Karkówka Pieczona W Marynacie Ketchupowo Musztardowej Z Pieczarkami
Można powiedzieć ze to jest obiad z serii robi się sam bo tak naprawdę przygotowanie tej karkówki zajmuje chwilkę plus czekanie podczas pieczenia i tyle ;) Ja lubię najbardziej takie obiady i serwuje je najczęściej w weekend aby nie spędzać dużej ilości czasu w kuchni.
Składniki na 2-3 osoby
- 5 plastrów karkówki
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w grube plasterki
- ewentualnie marchewka
Marynata:
- 3 czubate łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
Karkówkę najlepiej jest posmarować marynatą i zostawić na noc lub chociaż na 2-3 godziny przed pieczeniem
1. Karkówkę myjemy i osuszamy.
2. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą i smarujemy nią karkówkę z obu stron, tak posmarowaną zamykamy w naczyniu w którym będzie pieczona lub nie i odstawiamy do lodówki.
Przed pieczeniem kroimy cebulę w piórka i obkładamy nią karkówkę, pieczarki kroimy w grubsze plasterki lub ćwiartki i układamy na wierzchu karkówki razem z plasterkami czosnku.
Ja dodatkowo dorzuciłam marchewkę pokrojoną w plasterki i obsypałam ją przyprawą do grillowanych warzyw ;)
Pieczemy pod przykryciem przez 1 godziny w temp. 200 stopni, a następnie odkrywamy i dopiekamy ostatnie 30 minut
Karkówka przygotowana w ten sposób będzie aromatyczna i bardzo mięciutka. Smacznego !
6 comments
Smakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńRzeczywiście prawie samo się robi i tak smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, taki obiady są najlepsze ;)
Usuńtaki obiadek to bym sobie z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuńZachęcam Cię do zrobienia ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.