Delikatna Karkówka Pieczona W Marynacie Ketchupowo Musztardowej Z Pieczarkami

by - 10/27/2021 12:00:00 AM

Można powiedzieć ze to jest obiad z serii robi się sam bo tak naprawdę przygotowanie tej karkówki zajmuje chwilkę plus czekanie podczas pieczenia i tyle ;) Ja lubię najbardziej takie obiady i serwuje je najczęściej w weekend aby nie spędzać dużej ilości czasu w kuchni.






Składniki na 2-3 osoby
  • 5 plastrów karkówki
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w grube plasterki
  • ewentualnie marchewka
Marynata:
  • 3 czubate łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli

Karkówkę najlepiej jest posmarować marynatą i zostawić na noc lub chociaż na 2-3 godziny przed pieczeniem 


1. Karkówkę myjemy i osuszamy.
2. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą i smarujemy nią karkówkę z obu stron, tak posmarowaną zamykamy w naczyniu w którym będzie pieczona lub nie i odstawiamy do lodówki.


Przed pieczeniem kroimy cebulę w piórka i obkładamy nią karkówkę, pieczarki kroimy w grubsze plasterki lub ćwiartki i układamy na wierzchu karkówki razem z plasterkami czosnku.
Ja dodatkowo dorzuciłam marchewkę pokrojoną w plasterki i obsypałam ją przyprawą do grillowanych warzyw ;)



Pieczemy pod przykryciem przez 1 godziny w temp. 200 stopni, a następnie odkrywamy i dopiekamy ostatnie 30 minut
Karkówka przygotowana w ten sposób będzie aromatyczna i bardzo mięciutka. Smacznego !




Podobne Posty

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych