Ucierana Jogurtowa Babka W Mlecznej Polewie
Piątek witam pierwszym przepisem wielkanocnym i to na słodko :)
Taka babka na pewno znajdzie się na moim świątecznym stole, jest wilgotna, prosta do przygotowania i naprawdę dobrze smakuje.
Składniki na małą foremkę z kominkiem lub keksówkę 25 x 10 cm:
- 110 g masła
- 3 jajka kl. M
- 3/4 szkl cukru
- 1 czubata szkl, mąki pszennej
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jogurt 150 gramowy (może być smakowy np. waniliowy)
Polewa mleczna:
- 20 ml śmietanki 30 %
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, białej
- ewent. wiórki kokosowe na wierzch
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej !
1. Masło ucieramy na puch.
2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia.
3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.
4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia, foremkę z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę.
Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
Polewa
5. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy czekoladę połamaną, mieszamy do rozpuszczenia się jej, następnie odstawiamy aby zaczęła gęstnieć i taka polewamy babkę. Na koniec możemy babkę obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!
12 comments
genialna babka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMnie również bardzo podoba się taka babka. Będzie piękną ozdobą stołu:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i cieszę że babeczka się podoba :-)
Usuńprzepiękna babka
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńNo i to jest idealny przepis na wielkanoc! Babki jeszcze nie piekłam, chyba pora spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuje ślicznie i również pozdrawiam :)
UsuńBabeczka musi być na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńBabka świetnie się prezentuje, bardzo równo wyrosła. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i również pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.