czwartek, 28 września 2017

Domowe Ptasie Mleczko Dwuskładnikowe

Prosty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;)














Składniki na blaszkę 27 x 17 cm:

  • 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
  • 300 ml śmietanki 30 %
Na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki oleju
1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
2. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijam śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlewam lekko tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksuje i wylewam na blaszkę wyłożona folia spożywczą. Następnie chowam do lodówki do stężenia.
3. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam nad kąpielą wodną i lekko studzę.
4. Zastygniętą piankę wyjmuje delikatnie z blaszki i kroję na małe prostokąty. Każdą piankę zanurzam w ciepłej, ale nie gorącej czekoladzie i odstawiam do zastygnięcia. Smacznego !!




11 komentarzy:

  1. Lubię domowe ptasie mleczko :) Robię je z różnych smakach i przypomniałam sobie, że dawno już nie miałam :) Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie domowe smakołyki! nie dość, ze proste to jeszcze takie pyyyyszne <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj jak ja lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste, a jakie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię ,ciekawe czy wyjdzie😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za miłe komentarze :D :*

    OdpowiedzUsuń
  7. No wygląda świetnie, ale musi się rozpływać w ustach :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy ptasie mleczko ale po 3 mamy już dość xD Bardzo słodkie no ale pyszne... Twoje na pewno też takie jest :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.