wtorek, 1 sierpnia 2017

Warzywna Zapiekanka Z Ziemniakami I Mozzarellą

Dawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :)














Składniki na 3-4 osoby:

  • 5-6 ziemniaków
  • 1/2 drzewka brokułowego
  • 1/2 drzewka kalafiora
  • duża garść fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • trochę posiekanego koperku
  • masło do wysmarowania foremki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
1. Ziemniaki podgotowujemy przez około 10 minut.
2. Z warzywami postępujemy podobnie. Najpierw podgotowujemy fasolkę przez około 10 minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy.
3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową.
Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem.
Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy całość oliwą i obsypujemy koperkiem. Wystające różyczki kalafiora i brokuła obsypujemy bułką tartą (możecie również całość posypać bułką, ja wolałam posypać tylko różyczki)
4. Teraz odsączoną z zalewy kulkę mozzarelli kroimy na plasterki,paski i układamy na całej zapiekance.
Gotową zapiekankę pieczemy w 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.

13 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.