piątek, 24 marca 2017

Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;)
















Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm:
1 czubata szklanka mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 gr masła w temp. pokojowej
3 jajka w temp.pokojowej
3/4 szkl. cukru
3/4  cytryny (skórki i sok )

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !


1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.
*Przepis własny



33 komentarze:

  1. Ma piękny kolor i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) jest naprawdę smaczna :)

      Usuń
  2. Mmm, nie ma to jak cytrynowa babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babeczka, uwielbiam cytrynowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna babeczka :-) Lubię cytrynowe ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Generalnie nie lubimy cytrusowych wypieków ale w okresie Wielkiejnocy jakoś robimy wyjątek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Róbcie go częściej bo na prawdę cytrusowe wypieki są przepyszne :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię cytrusowe wypieki, mają taki orzeźwiający smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, a latem jeszcze lepiej smakują :)

      Usuń
  7. Mmmm... uwielbiam takie baby :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D to się cieszę że trafiłam ;)

      Usuń
  8. cytrynowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak przygotować cytrynę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryny dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy :)

      Usuń
    2. to wiem ale co dalej :) zetrzeć skórkę a sok wycisnąć ?

      Usuń
    3. Dokładnie tak, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok :) oczywiście nie z całej a tak z 3/4 cytrynki ;)

      Usuń
    4. dzięki, spróbujemy :)

      Usuń
    5. I kiedy dodajemy ta cytryne ?

      Usuń
    6. Wszystko jest napisane w przepisie :)

      Usuń
  10. Lubię babki z mąką ziemniaczaną, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się i polecam bo jest pyszniutka :)

      Usuń
  11. wyszła genialna, od razu zjedzona :D fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! to nawet nie ma co życzyć smacznego jak już jej nie ma ;) Cieszę się że smakowała :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.