Prosty I Szybki Klops Z Jajkami
Klopsik :) Tym razem z dodatkiem jajek.
Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm
1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy bułkę tartą, sól, pieprz , paprykę słodką, oraz 1 łyżeczkę majeranku. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
2. Po tym czasie smarujemy foremkę oliwą czy to margaryna, obsypujemy bułka tartą z majerankiem dając dość grubo jej na dno, wykładamy połowę mięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy resztą mięsa, dokładnie obkładając nim jajka tak aby wszystko razem ściśle się nam trzymało, a później przy krojeniu nie rozpadało.
3. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h
Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm
- 500 g mięsa mielonego ( u mnie szynki i indyka )
- 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach
- 1 całe jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej do środka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- pieprz, czerwona papryka, bułka tarta
1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy bułkę tartą, sól, pieprz , paprykę słodką, oraz 1 łyżeczkę majeranku. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
2. Po tym czasie smarujemy foremkę oliwą czy to margaryna, obsypujemy bułka tartą z majerankiem dając dość grubo jej na dno, wykładamy połowę mięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy resztą mięsa, dokładnie obkładając nim jajka tak aby wszystko razem ściśle się nam trzymało, a później przy krojeniu nie rozpadało.
3. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h
8 comments
Czesto robię, nie tylko przy okazji świąt
OdpowiedzUsuńJa też bo bardzo nam smakuje :)
UsuńSuper, moja babcia robiła bardzo podobny :)
OdpowiedzUsuńBabcia na pewno pysznego klopsa robiła :)
UsuńBardzo lubię takie klopsy na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńJa też są bardzo smaczne :D
UsuńŚwietnie wygląda w przekroju! :D
OdpowiedzUsuńPyszny jest taki klops.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.