Coś pysznego...powiem wam to ptasie mleczko, jest tak delikatne i rozpływa się w ustach że podam wam przepis od razu na podwójna porcję bo ta pierwsza to ledwo doczekała polewy ;)
Składniki na 2 blaszki ptasiego
Na piankę:
Składniki na 2 blaszki ptasiego
Na piankę:
- 2 x 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 3 łyżki żelatyny lub 3 łyżeczki agaru
- 6 łyżek cukru bądź ksylitolu/erytrolu
Na Polewę bez mleka:
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 3-4 łyżki ciemnego kakao.
Lub na prawie tradycyjną polewę:
- 400 g czekolady deserowej/gorzkiej
- 4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka lub oleju kokosowego
1. Mleko przekładamy z puszek do garnka, dodajemy cukier bądź słodzik i doprowadzamy je do wrzenia.
2. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącego mleka, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do garnka i mieszamy, następnie odstawiamy do przestudzenia.
W przypadku agaru dodajemy go do mleka i gotujemy chwilkę.
3. Zimne mleczko przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Czyli do dwóch o wymiarach 25 x 16 cm . Całość przekładamy do lodówki na około 1 godzinę.
4. Kiedy masa zastygnie, przygotowujemy polewę.
Bez mleka:
5. Olej i miód przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do połączenia się ( nie gotujemy ! ). Zdejmujemy z gazu i dodajemy kakao, mieszamy całość i umieszczamy na chwile w lodówce do lekkiego zgęstnienia gdyż polewa na tym etapie jest dość rzadka. Następnie kroimy ptasie na małe prostokąciki, rozstawiamy je tak aby żadne nie stykało się z sobą i każdy albo zanurzamy w czekoladzie albo smarujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Polewa z gorzką czekoladą:
6. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, dodajemy olej kokosowy bądź mleko bądź śmietankę i rozpuszczamy całość albo w mikrofali albo nad kąpielą wodną. Z ptasim postępujemy jak poprzednio kroimy itd...
Źródło inspiracji na piankę Tutaj
Źródło inspiracji na piankę Tutaj
22 comments
na mleczku kokosowym musza być przepyszne
OdpowiedzUsuńZgadza się, smak jest rewelacyjny :D
UsuńDzieki za przepis na ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i życzę smacznego :D
UsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPiękne i pyszne. Na mleku kokosowy na pewno bajecznie smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i również pozdrawiam :) Na mleczku - rewelacja ;)
UsuńCudowny deserek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D
Usuńale pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńHyhy...a no tak bardzo pyszny :D
UsuńUwielbiam i często robię. :) Podziel się.
OdpowiedzUsuńJak bym jeszcze miała to bym się podzieliła..a czemu nieee :D
UsuńAleż ono musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj bardzo smaczne :D
UsuńKusi mnie ten przepis, chyba wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :D
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńZgadza się :D
Usuńsuper pomysł :) w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOoo... to proszę się częstować :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.