Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym
Te krokiety to super smaczny pomysł na obiad czy też kolacje. W dodatku przygotujemy je bez użycia mięsa !
Farsz sprawia, że krokiety są syte, lecz chce się ich zjeść więcej ;)
Naleśniki na bazie jogurtu wychodzą grubsze, ale za to delikatniejsze.
Składniki na 6 krokietów na patelnie o śred. 24 cm
Jogurtowe ciasto naleśnikowe:
Farsz sprawia, że krokiety są syte, lecz chce się ich zjeść więcej ;)
Naleśniki na bazie jogurtu wychodzą grubsze, ale za to delikatniejsze.
Składniki na 6 krokietów na patelnie o śred. 24 cm
Jogurtowe ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka kl M
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
- 3/4 szkl wody gazowanej
- dwie szczypty proszku do pieczenia
- sól
Farsz:
- 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze)
- 350 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki startego sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa/olej do smażenia
Panierka bez jajek:
- około 1/2 szkl mleka
- bułka tarta
Oczywiście możecie zrobić tradycyjna panierkę z dodatkiem jajka, ja tym razem chciałam aby były lżejsze krokiety.
1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na 10-15 minut, a następnie smażymy naleśniki (smażyłam na patelni o śred. 24 cm ) naleśniki ciężej rozlewają się po patelni i wychodzą grubsze.
Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :)
Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :)
2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy do miękkości na oleju pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebulki. w trakcie przesmażania solimy i pieprzymy pieczarki. Przesmażamy do odparowania wody.
3. Przesmażone mieszamy z ziemniakami oraz mozzarellą, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
3. Przesmażone mieszamy z ziemniakami oraz mozzarellą, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
4. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w mleku bądź jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju.
Ps. farsz przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na "kupki" aby w każdym krokiecie było go po równo :)
18 comments
Nigdy nie byłyśmy fankami krokietów :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda, a takie pyszne są ;)
UsuńJaka pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńAaa...dziękuje :)
UsuńChętnie spróbuję takie krokiety, dzięki. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, może posmakują i na stałe zagoszczą w jadłospisie :)
UsuńSuper krokiety :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJuż dawno nie robiłam krokietów, a jogurtowych chyba nigdy ;d
OdpowiedzUsuń:D Ja jogurtowych też jeszcze nie robiłam, ale nie żałuje bo pyszne były :D
UsuńCudowne :-) narobiłaś mi smaka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję.��
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety, a Twoje wyglądają bardzo smakowicie :-)
Ta wersja skradła moje serce!!! Jogurtowe krokiety są obłędne! Smakują o wiele lepiej niż te tradycyjne. :) Często wracam do tego przepisu! Coś mi się wydaje, że dzisiaj przygotuję je na obiad!
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę że smakują :D Dziękuje za miły komentarz i życzę smacznego ! ^_^
UsuńJaką inną mąkę można użyć zamiast pszennej i jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńNiestety nie robiłam takich naleśników z inną mąka i nie mogę zagwarantować, że się udadzą i nie będą się rozlatywać.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.