piątek, 20 stycznia 2017

Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową

Pyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;)





















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 125 gr masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 %
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Nadzienie:
  • 4-5 jabłek dość sporych
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 galaretka gruszkowa ( użyłam  Delecty )

1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h .
2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale. Gotujemy je z 3-5 min do całkowitego rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Przykrywamy druga częścią ciasta, nakłuwając w kilku miejscach aby podczas pieczenia powietrze mogło swobodnie wydostać się.
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min
Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!




16 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.