Schab Pieczony W Wędzonej Papryce
Pyszny schabik na kanapeczki, był tak dobry, że jak już robiłam zdjęcia to tylko końcóweczka go została ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli np. himalajskiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 4-5 kulek rozgniecionego ziela jałowca
- 4-5 łyżki oleju
- 1 duża wykałaczka
1. Schab myjemy, wycieramy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach tak aby marynata wikła w głąb mięsa.
2. W miseczce mieszamy sól, paprykę, pieprz, jałowiec i pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku.
3. Mięso umieszczamy w głębokim naczyniu, smarujemy oliwą (możemy je nawet oblać) i nacieramy przyprawami z miseczki (zużywamy całość). Zakrywamy szczelnie folia aluminiowa i chowamy na noc do lodówki.
4. Następnego dnia, włączamy piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem schabu do niego, jeszcze raz obtaczamy go w marynacie która została w naczyniu. Pieczemy przez około 1 h i 15 minut.
9 comments
Wygląda pysznie, idealny do kanapek i jako przekąska na imprezę : ) Jak widać, zrobienie domowej wędliny nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Dzięki papryce mięsko zyskuje „dymny” aromat i smakowitą skórkę, więc mamy namiastkę prawdziwego wędzenia. To znacznie lepsza alternatywa dla sklepowych wędlin, które wszystkie smakują tak samo i zawierają niezdrowe konserwanty. Zamiast kupować gotową szynkę można w prosty sposób przyrządzić podobny schab, eksperymentując z różnymi przyprawami i marynatami.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Sama prawda :)
UsuńZnakomicie wygląda ten schab, a wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) Zgadzam się co domowe to lepsze :)
UsuńTaka wędlinka domowa najlepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTo stuprocentowa prawda ;D
UsuńWitam :-) mam pytanko :-) pieczemy w naczyniu żaroodpornym zakryte przykryte czy na blaszce :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńW naczyniu żaroodpornym i przez około 40 min pod przykryciem a potem już odkrywamy aby schab się zrumienił :)
UsuńDziękuję bardzo :-) wygląda super i na pewno też tak smakuje :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.