Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową

by - 1/20/2017 12:07:00 AM

Pyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;)





















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka kl. M
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 %
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Nadzienie:
  • 4-5 jabłek dość sporych
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 galaretka gruszkowa ( użyłam  Delecty )

1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h .
2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale. Gotujemy je z 3-5 min do całkowitego rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Przykrywamy druga częścią ciasta, nakłuwając w kilku miejscach aby podczas pieczenia powietrze mogło swobodnie wydostać się.
Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min
Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!




Podobne Posty

16 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych