Pyszny i prosty w przygotowaniu chlebek z dodatkiem kaszy manny, jest mięciutki wilgotny a kasza jest tylko leciutko wyczuwalna w smaku.
Składniki na 1 bochenek
zaczyn:
Ciasto:
1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką.
Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min.
Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stop na około 50 min. Chleb jest wtedy upieczony kiedy wydaje głuchy dźwięk ostukany od spodu. Smacznego !!!
Składniki na 1 bochenek
zaczyn:
- 30-35 g drożdży
- 1/3 szkl letniej wody
- plus 2-3 łyżki mleka (nie koniecznie )
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 100 g kaszy manny
- 1 i 1/3 szkl wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki lnu
- 1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu
1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką.
Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min.
Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stop na około 50 min. Chleb jest wtedy upieczony kiedy wydaje głuchy dźwięk ostukany od spodu. Smacznego !!!
3 comments
Ciekawy przepis na chlebek:)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten przepis, będę musiała wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy chleba z kaszą manną :D
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrósł :)
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.