czwartek, 8 grudnia 2016

Prosty Chlebek Drożdżowy Z Kaszą Manną

Pyszny i prosty w przygotowaniu chlebek z dodatkiem kaszy manny, jest mięciutki wilgotny a kasza jest tylko leciutko wyczuwalna w smaku.













Składniki na 1 bochenek

zaczyn:
30-35 gr drożdży
1/3 szkl letniej wody
plus 2-3 łyżki mleka (nie koniecznie )
1 łyżeczka cukru

Ciasto:
500 gr mąki pszennej typ 650
100 gr kaszy manny
1 i 1/3 szkl wody
2 łyżki oliwy lub oleju
1  łyżeczka soli
3 łyżeczki lnu
1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu




1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z  1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.


3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką.
Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min.

Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stop na około 50 min. Chleb jest wtedy upieczony kiedy wydaje głuchy dźwięk ostukany od spodu. Smacznego !!!




3 komentarze:

  1. Zainteresował mnie ten przepis, będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy chleba z kaszą manną :D
    Pięknie Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.