Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją
Po upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;)
Składniki na około 40-50 pierniczków:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 75 g masła
- 75 g miodu
- 75 g cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- twarde powidła śliwkowe do nadziania
Polewa czekoladowa:
- 100 g deserowej czekolady lub mlecznej
- 100 g śmietanki 30 %
1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto.
2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc )
3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek).
Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki.
Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche.
4. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę.
Źródło Tutaj
11 comments
super Świątecznie już u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTo ja poproszę takiego pierniczka:)
OdpowiedzUsuńJuż przesyłam ;)
UsuńDziękuję:)
Usuńooo nadziewane, pychota! :D
OdpowiedzUsuńNadziewane są najlepsze ;)
UsuńPiękne! Dziś właśnie piekłam z córą, ale zwykłe, bez nadzienia :)
OdpowiedzUsuńJak mięciutkie a bez nadzienia to tez dobre są ;)
UsuńMy po prostu kochamy nadziewane pierniki! To jest taki nasz przysmak dzieciństwa i własnie takimi mogłybyśmy się zajadać przez całe święta :D Wyszły Ci wspaniale :D
OdpowiedzUsuńDziękuje za pochwałę pierniczków ;) To tak jak mój mąż, szaleje za nimi ;D Mi do szczęścia wystarcza oblane czekoladą :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.